Return to Hobie.com

Hobie Forums

It is currently Fri Jul 20, 2018 11:29 am

All times are UTC - 8 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon Sep 25, 2017 3:41 am 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Mon Apr 17, 2017 1:46 am
Posts: 240
Location: Sweden, sjöbo
I am about to install the electric bilge pump I got. I has a specified capacity of 35l/min (~10 gallon/min). The lowest suction height is 8-10mm so I off course want to mount it flush on the bottom. Still considering the best way to do this but I will find a good way. (Probably will add a piece of foam ontop to squeeze it in Place and maybe a piece o velcro to stopp it from sliding.)

The problem is where to best mount it?
As I see the issue... when the bilge pump is needed/operating I do have a serious problem/leakage so I will probably be heading ashore ASAP with the outboard. I guess most of the water will be in the back of the boat in that situation?

I searched the forum most of the TI equipped with a pump seem to have the placement in the rear.
Any one with tips or experiance from this?

Off course I should do a test and load up the TI fully and put som water inside and check out where on the bottom of the hull the water ends up....

_________________
Sailing my TI and fishing.... thats bliss!!


Last edited by Husse0416 on Fri Sep 29, 2017 11:47 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 25, 2017 5:49 am 
Offline
Site Rank - Old Salt

Joined: Sun Apr 26, 2015 3:13 pm
Posts: 309
In your case, aft, just forward of the rear hatch. This is where I mounted mine and where the water mostly pools when sailing. You can prove this to yourself and perhaps fine tune it a bit by pouring in a few liters or so of water while you are sailing in calm conditions.

Because of various load distributions, everyone's situation will be different, but for you, or anyone else who has installed an outboard aft, this seems to be the best place, especially if you primarily sit in the rear seat.

The trick to installing a bilge pump on the TI is mounting it without cutting holes in the hull below the water line, which I would never recommend. Not too many adhesives will properly stick to polyethylene, at least not for long.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 29, 2017 12:10 pm 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Mon Apr 17, 2017 1:46 am
Posts: 240
Location: Sweden, sjöbo
Where do you guys mount the outlet from the pump hose? It needs to be a pretty flat surface.
I am planning to mount the outlet (with a one-way valve off-course) on the rear just behind/beside the rear hatch.

_________________
Sailing my TI and fishing.... thats bliss!!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Sep 30, 2017 12:26 pm 
Offline
Site Rank - Old Salt

Joined: Sun Apr 26, 2015 3:13 pm
Posts: 309
Husse0416 wrote:
Where do you guys mount the outlet from the pump hose? It needs to be a pretty flat surface.
I am planning to mount the outlet (with a one-way valve off-course) on the rear just behind/beside the rear hatch.

Right here works perfectly and is out of the way of everything else. :
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Sep 30, 2017 1:55 pm 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Mon Apr 17, 2017 1:46 am
Posts: 240
Location: Sweden, sjöbo
pro10is wrote:
Husse0416 wrote:
Where do you guys mount the outlet from the pump hose? It needs to be a pretty flat surface.
I am planning to mount the outlet (with a one-way valve off-course) on the rear just behind/beside the rear hatch.

Right here works perfectly and is out of the way of everything else. :
Image


Perfect! Thanks! Just about as I planned! Will be drilling the hole tomorrow! :?
:D
/Gustav

_________________
Sailing my TI and fishing.... thats bliss!!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 01, 2017 3:26 am 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Sat Jun 06, 2015 4:30 am
Posts: 225
Location: Delnor Wiggins, Fl Peters Twp PA
Thanks, Pro10is!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 01, 2017 4:59 am 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Mon Apr 17, 2017 1:46 am
Posts: 240
Location: Sweden, sjöbo
Got the bilge pump outlet in place! :)

Image

Feels like a good location for the outlet.

Will take a look at how to mount the pump now.

Thanks for the advice!
All the best!
/Gustav

_________________
Sailing my TI and fishing.... thats bliss!!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Oct 23, 2017 9:39 am 
Offline
Site Rank - Deck Hand

Joined: Thu Aug 31, 2017 1:50 pm
Posts: 3
Husse0416 wrote:
Got the bilge pump outlet in place! :)

Image

Feels like a good location for the outlet.

Will take a look at how to mount the pump now.

Thanks for the advice!
All the best!
/Gustav


I use one of these wedged on top of the pump forward of the hatch. https://www.walmart.com/ip/Lotus-Yoga-Block/54193774


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Oct 23, 2017 12:02 pm 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Mon Apr 17, 2017 1:46 am
Posts: 240
Location: Sweden, sjöbo
idaho brit wrote:
I use one of these wedged on top of the pump forward of the hatch. https://www.walmart.com/ip/Lotus-Yoga-Block/54193774


Thanks for the tip! :)
I used a piece of foam in the same manor, works for now until I have tested the placement on the water.
:)

Image
Image

Problem solved for now anyway!
:)
All the best!
/Gustav

_________________
Sailing my TI and fishing.... thats bliss!!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
© Hobie Cat Company. All rights reserved.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group